KAYSERİ’DE AFET FARKINDALIK VE MÜDAHALE SEMPOZYUMU BAŞLADI

Kayseri’de 3 gün sürecek Afet Farkındalık ve Müdahale Sempozyumu başladı. Başkan Büyükkılıç, afet bilincinin önemine vurgu yaptı.

Kayseri’de Afet Farkındalık ve Müdahale Sempozyumu Başladı

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Deprem Haftası dolayısıyla 6, 7 ve 8 Mart tarihlerinde düzenlenen Afet Farkındalık ve Müdahale Sempozyumu’nun açılış programına katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Başkan Büyükkılıç, “Afetlerle ilgili farkındalık oluştururken, konunun tüm boyutlarını ele alarak çalışmalar yapıyoruz. Bu alanda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek bizim görevimizdir” dedi.

Sempozyum Açılışına Yoğun Katılım

Kayseri Valiliği’nin katkılarıyla, Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı tarafından 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında düzenlenen Afet Farkındalık ve Müdahale Sempozyumu’nun açılışı, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın yanı sıra Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Kayseri Vali Yardımcısı Erkan Kaçmaz, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Rifat Genç, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan, genel sekreter yardımcıları, daire başkanları, itfaiye ve zabıta temsilcileri, sempozyum konuşmacıları ile basın mensupları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış programında konuşan Başkan Büyükkılıç, afet bilincinin sadece depreme odaklanmaması gerektiğini belirterek, “6 Şubat depremlerinde hepimiz etkilendik, o günleri hatırlayarak neler yapabileceğimize kafa yorduk. 1-7 Mart Deprem Haftası’nı ülke çapında değerlendirmeli ve üzerimize düşenleri yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Büyükkılıç, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ve ilçe belediye başkanlarına fedakâr çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, 6 Şubat depreminin ardından deprem bölgelerinde ve Kayseri’de yapılan çalışmalara değindi. Depreme dayanıklı yapıların önemine vurgu yapan Büyükkılıç, “2000 yılı öncesindeki yapı stoğunu tespit ediyoruz, 2000 sonrası yapılan binalarda ise yeni deprem yönetmeliklerine uygun uygulamalar gerçekleştiriyoruz” dedi.

Afet Farkındalık Eğitimleri Devam Ediyor

Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı’nın çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Büyükkılıç, “Afet farkındalığını sadece sosyal medyada değil, okullarda ve kurumlarda uygulamalı olarak artırıyoruz. 2023-2024 eğitim öğretim yılında rehberlik uzmanı olmayan 40 okulda toplam 6 bin 905 öğrenciye ‘Afet Farkındalık ve Psikolojik Sağlamlık’ eğitimi verildi. 2024-2025 eğitim öğretim yılında ise şu ana kadar Bünyan, İncesu ve Yahyalı ilçelerinde 30 okulda 2 bin 850 öğrenciye eğitim verdik” dedi.

Büyükkılıç, Kayseri’nin sismik tehlike haritasının oluşturulması için 1856 noktada sondaj çalışması yapıldığını ve mikro bölgeleme çalışmalarının tamamlandığını belirtti.

Türkiye’de Bir İlk: Engelli Bilgi Sistemi Hayata Geçirilecek

Başkan Büyükkılıç, afet yönetiminde Türkiye’de bir ilk olacak “Engelli Bilgi Sistemi” projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Akademisyenler ve arama kurtarma STK’larıyla iş birliği içinde hazırlanan bu sistemin, afet anlarında engelli bireylerin güvenli tahliyesini kolaylaştıracağını belirtti.

Uzmanlar Teknik Bilgiler Paylaştı

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, yapıların depreme dayanıklılığı konusunda teknik bilgiler verdi. Altun, “Yapıların güvenlik sınırları içinde kalmasını sağlamak, olası bir depremde can kaybını önlemek için kritik önem taşır” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin afet farkındalığı oluşturma çalışmalarını takdir eden Altun, “Özellikle ilkokuldan itibaren çocuklarımızın bu eğitimleri almaları çok önemli. Deprem anında nasıl tahliye olunacağını bilmek, hayati bir fark yaratır” ifadelerini kullandı.

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, afetlere karşı hazırlıklı olmanın önemini vurgulayarak, “6 Şubat depremlerini unutmamalıyız. Profesyonel bir afet yönetimi anlayışı geliştirmeliyiz” dedi.

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ise, depremin hayatın bir gerçeği olduğunu belirterek, “İşimizi hakkıyla yaparsak, afetlere karşı daha dirençli olabiliriz” şeklinde konuştu.

3 Gün Sürecek Sempozyumda Önemli Konular Ele Alınıyor

Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı tarafından planlanan sempozyum, bakanlıklar, AFAD ve çeşitli arama kurtarma derneklerinden yetkililerin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Sempozyuma, Kayseri Valiliği, Erciyes Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Melikgazi Belediyesi, Kocasinan Belediyesi, Talas Belediyesi, AFAD, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği gibi birçok kurum destek veriyor.

6 Mart Perşembe günü Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda başlayan sempozyumun ikinci günü, 7 Mart Cuma günü Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi’nde, üçüncü günü ise 8 Mart Cumartesi günü yine Sabancı Kültür Merkezi’nde devam edecek.

KAYSERİ (UHA) - REMZİ YILDIRIM

EKONOMİ